När Upplands Väsby kommun/Väsby Entré bjöd in till öppet hus i Järnvägsparken i helgen strömmade Väsbyborna till. Närmare 300 personer vandrade genom Henriksborgs undervåning, tittade på fotoutställningar, åkte häst och vagn längs Väsbyån och plockade äpplen i trädgården.
Järnvägsparken öppnades tillfälligt upp i söndags då kommunen/Väsby Entré visade hur de gamla husen varsamt restaureras samtidigt som man i projektet Väsby Entré bygger för framtiden. Tillbakablickar med foton från förr och en beskrivning av ambitionerna framåt, skapade en länk mellan Väsbys första stationssamhälle och framtidens.
- Vi är stolta och glada över att inleda projekt Väsby Entré med att renovera dessa värdefulla hus och kringliggande park – en viktig del av Väsbys historia och en blivande oas för Väsbyborna, säger Anne-Sophie Arbegard, projektchef Väsby Entré.
Många uppskattade att kunna kika in i den gamla lanthandeln, där det bjöds på gammaldags karameller i strut. Vid fotoutställningarna kunde man höra byggnadsantikvarie Annika Andersson, och hembygdsföreningens Klas Lundkvist, berätta om restaureringen av kulturhusen och om Väsbys gamla stationssamhälle.
Dagen bjöd på solsken. I trädgården avnjöts kaffe, saft och kringlor och den som önskade kunde plocka med sig äpplen, päron och rabarber från trädgården. Besökarna fick även lyssna till stadsträdgårdsmästare Nils Odén, och projektledare Joachim Sävenlid från Väsby Entré, som berättade om ambitionerna för framtidens Järnvägspark. Det blev en härlig dag av fina möten med Väsbyborna.
1866 kom järnvägen till Väsby och ett nytt samhälle växte fram. Idag används stationen av ca 25 000 resenärer per dygn och år 2040 väntas siffran öka till 50 000. Genom byggprojektet Väsby Entré växer ett nytt stationsområde snart fram, anpassat efter framtidens behov. Historien har betydelse för det nya. Därför bevarar vi byggnaderna i Järnvägsparken och har nu inlett restaureringen av dem med varsam hand. Vi månar om det gamla, samtidigt som vi omfamnar det nya.